En begravning man minns

21 juli 2020
patrick_pettersson

Det är många känslor som svallar när man deltar i en begravning. Man minns personen som har lämnat oss, och kanske fångas man av stämningen i vacker musik. Prästen talar om personligheten hos den som gick bort. Med tiden blir själva begravningen en del av minnet som man behåller inom sig, och därför är det viktigt att ordna en begravningsgudstjänst som blir så bra som möjligt. Numera anpassar man både dödsannons och musikval efter den bortgångnes personlighet. Det spelas personens favoritmusik, och dödsannonsen pryds ofta av fiskespö, dragspel eller något annat intresse.

 

Ett kärt återseende

Det behöver inte vara så sorgligt i samband med en begravning. Exempelvis vid en begravningsgudstjänst i Hudiksvall reser en massa släkt och vänner dit och deltar i sorgen, men sedan träffas man för det mesta efteråt i ett församlingshem på en kopp kaffe, några snittar eller en tårta. Folk som inte har träffats på länge tycker att det var trevligt att ses igen efter många år. Vi ses bara på begravningar, är ett vanligt uttalande, men den där minnesstunden efteråt kan vara en trevlig upplevelse mitt i sorgen. Ett kärt återseende av släkt som man inte har blivit färdig till att besöka.

 

 

Arrangören är viktig

Alltså är begravningsbyrån det centrala, såväl i Hudiksvall som överallt annars. De samordnar alla aktiviteter och ser till att leverera en tjänst som innefattar allt det som dödsboet behöver. De ordnar med en dödsannons i samarbete med de närstående, där dag, tid och plats för begravningen anges, och de tar hand om anmälningar per telefon från dem som tänker närvara. Sedan ska man välja kista och dekorationer, en eventuell sångsolist bokas in och församlingshem bokas för minnesstunden. Man brukar trycka upp en liten folder som ett minnesblad från begravningsgudstjänsten med psalmer, och det delas ut i kyrkan. En representant från begravningsbyrån brukar närvara där.

Fler nyheter