En god lunch i Simrishamn

25 februari 2021
patrick_pettersson

Det sägs att lunchen kommer på andra plats som viktigaste måltiden. Det låter ganska rimligt då man ska klara sig på den resten av arbetsdagen. Vad kan då vara mera värdigt än att äta en god lunch i Simrishamn med utsikt över havet? Att blicka ut över vattnet medan maten får landa i magen i lugn och ro.

 

Varför heter det lunch?

Ordet kommer från engelskan och ordet luncheon vilket betyder brödstycke. Men det var inte förrän i slutet av 1800-talet som lunch kom att användas i det svenska språket. Fram till mitten av 1400-talet använde vi oss av danskarnas nutida namn för lunch. Nämligen frukost. Men allt ändrades när vi bestämde oss för att äta den största måltiden på eftermiddagen.

Märkligt ändå att andra saker inte följt med utan blivit hängande kvar i dåtiden. För vi dricker fortfarande eftermiddagskaffe. Många gånger innan måltiden ätits. Lunchkaffe kanske blir en en framtida benämning? Eller som man säger idag, helt enkelt kaffe på maten. 

Så vem vet vad som händer i framtiden. Då kanske vi äter middag direkt på morgonen, eftersom många hävdar att det är dagens allra viktigaste måltid.

 

 

Lunchens många betydelser

Att äta lunch runt tolv-tiden är något som de flesta har med sig sen barnsben. Och visst börjar det ofta kurra i magen när det börjar närma sig. Men förutom kroppens behov av mat har lunchen kommit att innebära många olika saker.

Idag är lunchen ett perfekt tillfälle att träffa företagets kunder under mindre formella omständigheter. Det ger mötet en mer avslappnad och personlig touch. Arbetsluncher är en annan företeelse. Då många har jobb som ständigt väntar på att bli gjort passar man på att ta det som ska gås igenom med kollegor över en bit mat.  När man ändå vill känna lugn under lunchen, titta in här http://www.rokenbysonesson.se/

Fler nyheter