Få barn att längta efter att gå till tandläkare i Östermalm

14 oktober 2020
lily_hansen

Föreställ dig hur det är att vara barn och gå till tandläkaren. Barn är extrem lättpåverkade. Minsta lilla skräckhistoria kan såra dem för livet. Det är därför inte konstigt att många barn är rädda för att gå till tandläkaren med tanke på vilka historier som berättats för dem. Sådana om tandtroll, borrar och rostiga tänger. Att gå till tandläkaren framställdes som att bli torterad av fjärde graden.  

Om du inte borstade tänderna morgon och kväll, noga och med tandkräm, skulle tandtrollen göra hål i dina tänder. Så sade de vuxna. Vem säger egentligen så till sitt barn? Det finns typ inget vetenskapligt stöd för att skrämseltaktik är framgångsrikt.  

Så varför tror man att man skulle kunna skrämma sitt barn till att borsta tänderna? De hade antagligen mycket hellre borstat sina tänder eller gått till tandläkaren om de visste om att de skulle bli belönade istället. Det var antagligen därför man fick något coolt klistermärke eller bokmärke efter man hade besökt tandläkaren. Fick man en tandborste var det en nitlott. Vem vill ha det?  

 

 

Belöna tandläkarna med pris

En Tandläkare i Östermalm skulle ju faktiskt kunna bli ditt barns bästa vän om ni bor i Stockholm. Eller kanske inte. Nu överdrivs det för effekt. Men man hade åtminstone kunnat romantisera upplevelsen lite mer så att barnet faktiskt hade längtat efter att gå till tandläkaren. Även utan bokmärken eller klistermärken.  

För tandläkarna gör ju faktiskt mycket gott. De håller våra tänder och munnar friska och hjälper oss när man har tandvärk. Folk diskuterar Greta Thunberg som potentiell vinnare av fredspriset, men vore det egentligen helt dumt att ge det till en riktigt framstående tandläkare istället? För ingen klarar sig utan någon som kan laga hålen i ens tänder. Ingen vill gå med tandvärk. Tandläkare gör en insats för mänskligheten som inte liknar någonting annat.  

Fler nyheter