Feber hos barn: Vad varje förälder bör veta

22 december 2023
Renate Degerth

editorial

Feber kan definieras som en tillfällig ökning av kroppens temperatur, ofta på grund av en sjukdom. För barn är en kroppstemperatur över 38 grader Celsius i allmänhet betraktad som feber. Även om det är en vanlig reaktion på infektioner, och oftast inte allvarligt, kan det ibland vara symptom på något mer allvarligt. I denna artikel går vi igenom vad feber är, hur du som förälder bäst tar hand om ditt febriga barn, och när det är dags att söka läkarvård.

Vad är feber och varför uppstår den?

Feber är ett vanligt symptom hos barn och är ofta kroppens sätt att försvara sig mot bakterier och virus. När immunförsvaret aktiveras för att bekämpa en infektion, reagerar kroppen med att höja kroppstemperaturen. Detta gör miljön ogästvänlig för många mikroorganismer och hjälper på så sätt kroppen att återhämta sig snabbare. Orsakerna till feber hos barn kan variera från vanliga infektioner, som förkylning eller öroninflammation, till mer allvarliga tillstånd som urinvägsinfektion eller meningit. Vaccinationer kan också ibland ge en tillfällig feber som en del av kroppens immunrespons.

Hantering av feber hemma

Feber behöver inte alltid behandlas. Om ditt barn har feber men fortfarande verkar vara på gott humör och leker, är det ofta inte nödvändigt att aktivt försöka sänka temperaturen. Det viktigaste är att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med vätska för att förebygga uttorkning, samt att hålla barnet bekvämt.

Om ditt barn verkar obekvämt kan febernedsättande medel som innehåller paracetamol eller ibuprofen användas enligt doseringsanvisningarna. Det är viktigt att inte ge aspirin till barn på grund av risken för Reye’s syndrom. För barn som har svårigheter att svälja tabletter finns febernedsättande läkemedel i flytande form eller som stolpiller.

Klä barnet i lätt och bekväm klädsel samt se till att rumstemperaturen inte är för hög. En febril kropp producerar och avger värme och att överklä barnet eller ha för varmt i rummet kan göra det svårare för dem att reglera sin kroppstemperatur.

image

När ska man söka medicinsk hjälp?

Trots att feber i sig sällan är farlig finns det situationer då febern kan signalera något allvarligare eller kräva medicinsk uppmärksamhet. Följande kriterier kan hjälpa dig att avgöra när det är dags att kontakta vården det är frågan om hög feber barn:

– Spädbarn yngre än 3 månader med en rektal temperatur på 38 grader eller högre

– Barn som har en feber som håller i sig i mer än 3-4 dagar

– Feber som återkommer efter att ha varit feberfri i några dagar

– Barn som uppvisar tecken på uttorkning såsom mindre urinering, ingen tårar när de gråter, torra läppar eller dösig och mindre aktiv än vanligt

– Allmäntillståndet hos barnet försämras eller om barnet blir alltmer irriterat och svårt att trösta

– Om du är osäker på barnets symptom eller allmäntillstånd

Kom ihåg att du som förälder känner ditt barn bäst. Om något verkar fel eller om ditt barns feber orsakar dig oro, tveka aldrig att kontakta en läkare.

Användbara resurser och stöd

Att ta hand om ett febrigt barn kan vara utmanande. För pålitlig information och stöd, rekommenderas Bashi.se – en hemsida där föräldrar kan hitta användbar information om barns hälsa och välbefinnande. På Bashi.se kan du få tillgång till aktuella råd från sjukvårdspersonal, samt tips och trix på hur du som förälder kan hantera feber och andra vanliga barnsjukdomar.

Sammanfattningsvis är feber hos barn oftast inget att oroa sig över, men det är alltid bäst att vara väl informerad och förberedd. Genom att förstå vad feber är, när och hur man ska behandla det, samt när det är dags att söka hjälp, kan du som förälder känna dig trygg i att du ger ditt barn den bästa omsorgen. Och för ytterligare råd och stöd, missa inte att besöka Bashi.se.

Fler nyheter