Förebygg eller bromsa tandsjukdomar med hjälp av tandhygienist Odenplan

17 december 2019
Cecilia_Olsson

Sjukdomar och åkommor som uppstår i munnen kan vara riktigt otrevliga. De kan framkalla stor smärta och obehag. Därför är det viktigt att vårda sina tänder för att minimera risken för uppkomsten av tandsjukdomar. Man kan göra en stor del av jobbet själv genom att sköta munhygienen. Det gör man enklast genom att borsta tänderna två gånger om dagen med en flourtandkräm, använda tandtråd för att få bort matrester och annat som kan fastna mellan tänderna samt använda munskölj med fluor för att verkligen skölja igenom munnen. Det är också klokt att kontrollera sina tänder regelbundet ifall det är något på gång som man inte ser eller känner direkt men som kan orsaka sjukdomar eller andra åkommor om de inte åtgärdas snarast möjligt.

Man behöver inte gå till en tandläkare för att göra en undersökning utan man kan även gå till en så kallad tandhygienist. En tandhygienist arbetar främst för att förebygga sjukdomar i munnen, men kan även hjälpa till att motverka fortsatt sjukdomsutveckling om den redan har uppstått. En tandhygienist kan göra detta genom borttagning av tandsten, behandling av tandlossning samt rengöring och polering av tänder. De kan även ge information om hur man förebygger tandsjukdomar samt ge stöd genom att visa vilka hjälpmedel och produkter som kan hjälpa till vid egenvård.

När man ska göra ett besök hos en tandhygienist behöver man inte förbereda sig mer än att borsta tänderna. Är man tandvårdsrädd och känner ett obehag inför en munkontroll så finns det mottagningar som har erfarenhet av tandvårdsrädda patienter och kan erbjuda lösningar som till exempel lugnande medel eller en avkopplande massage innan behandling. Söker man just en sådan mottagning i Stockholmsområdet så finns tandhygienist Odenplan. Hos tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål och hennes personal använder de sig av den senaste tekniken och har stor erfarenhet av tandvårdsrädda patienter. 

Fler nyheter