Gå trygg till din tandläkare

15 april 2019
Leif Ericson
Gå trygg till din tandläkare

Det är oroväckande, men det svenska folket sköter inte sina tänder som de ska. Det har bevisats gång på gång i olika enkäter, och man har många gånger förklarat orsaken med att en stor del av oss lider av odontofobi. Detta latinska namn översätts ofta felaktigt till att man som patient är rädd för tandläkaren. Men det är inte hela sanningen, för det kan finnas flera orsaker till nervositeten inför ett tandläkarbesök. Patienten kan som barn ha upplevt smärta vid en behandling. Det kan även bero på att patienten tycker att det är obehagligt att vara hjälplös i stolen eller att ljudet av en arbetande borr verkar skrämmande.

Varannan svensk lider faktiskt av denna rädsla, och det kan gå ut över tänderna. Odontofobi, alltså tandläkarskräck, kan botas genom exempelvis samtal hos psykolog. Eftersom det handlar om en känsla kan nervositeten lindras med medicin av olika slag, och i särskilt svåra fall kan tandvården utföras under hypnos. Men den kan även botas med något så enkelt som ett vänligt bemötande vid ett tandläkarbesök.

Barnen ska ha det bra

Du ska känna dig trygg när du besöker en tandläkare, och det kan du också om du väljer en tandläkare som satsar på hela familjen och som använder den senaste, mest moderna utrustningen. En tandläkare ska verkligen bry sig om dig, lyssna på dig och förstå dina problem.

Om du har problem med en tand som värker, en skadad fyllning eller en krona som sitter lös, och du dessutom bor i norra Stockholm, kan det väl inte bli mer centralt än att åka till Barkaby? Det ligger ju mellan Kista och Jakobsberg, mellan Sollentuna, Tensta och Spånga. Där hittar du Barkabystad Dental – en tandläkare i Sollentuna – som har hela det nämnda geografiska området som kundkrets. Kliniken har också specialiserat sig på tandimplantat och paradontosbehandling, och kan med erfaren personal dessutom ge råd om estetisk tandvård. Kliniken utför självklart allmän tandvård med allt från lagningar till rotfyllningar och proteser till broar.

 

Fler nyheter