Gör en perfekt burgare

23 april 2019
Mikael Barani
Gör en perfekt burgare

Hur ser den perfekta burgaren ut?
Gissningsvis är detta en fråga som har lika många svar som det finns individer som äter hamburgare. Eftersom vi alla har unika smaklökar så finns det ett oändligt antal egna variationer på hur den perfekta hamburgaren ska se ut och smaka.

En snabb sökning på nätet eller på Youtube ger en uppsjö av resultat på förslag kring tillagning, köttval och ingredienser.

Utan att vilja reta upp puritaner kommer här ett förslag på hur en god hamburgare kan tillagas. Detta är förstås inte det enda sättet, utan ett sätt bland många.

Börja med att steka bacon i en stekpanna, tillagas i sitt eget fett så att remsorna blir knapriga och fina.

Välj kött med hög fetthalt, runt 20 procent är en bra utgångspunkt. Men ändå upp till 25 procent går bra. Har du en egen köttkvarn går det att experimentera fram vad som är den perfekta varianten just för dig.

Ta bort baconet men låt flottet vara kvar i pannan. Lägg sedan i biffarna, salta och peppra, och stek på dem i någon minut innan du vänder på den och steker andra sidan. Nu kan du även ha på osten. Hamburgaren ska vara rödaktig i mitten för att vara riktigt saftig.

Till detta har du sauterad lök, alltså lök stekt i smör, gärna tillsammans med hackad vitlök och lite soja/tamari/coconut aminos.
Vill du göra en egen majonnäs/dressing: Lägg ett ägg i en bunke. Häll över vegetabilisk olja, ha i lite salt, citronsaft och/eller äppelcidervinäger. Mixa långsamt ihop med en handmixer.
Toppa förstås med sallad, tomat, smörgåsgurka, och ketchup och senap.

Om du inte orkar gå igenom hela den här processen finns det ett mycket lättare sätt att stilla sitt lystmäte för en god hamburgare: Besök Axels Grill i Hagsätra centrum, riktigt goda hamburgare i Stockholm
Detta sköna hamburgerhak har haft öppet sedan 1984, vilket säger en hel del om denna restaurang. På menyn finns allt från den brutala dubbelburgaren till wraps, sallader och kebab.

Låt det väl smaka!

Fler nyheter