Hur man väljer rätt psykoterapeut

07 september 2022
Helen Johansson

Om du behöver lätta på ditt hjärta

Du har bestämt dig för att du vill eller behöver träffa en psykoterapeut. Du har gjort lite forskning om olika typer av terapi och tror att du kanske skulle gilla kognitiv beteendeterapi. Vad händer nu? Lika viktigt som att hitta rätt typ av psykoterapi i Västerås är det att hitta rätt terapeut för dig. Här är fyra faktorer att ta hänsyn till när du väljer en psykoterapeut.

image

Flera olika metoder

Två vanliga typer av terapeuter är licensierade professionella rådgivare (LPC) och psykologer. LPC:s har minst en magisterexamen i rådgivning med omfattande erfarenhet inom området. Psykologer har minst en doktorsexamen i psykologi med erfarenhet från forskarutbildningen inom området. Det finns andra typer av terapeuter med andra kvalifikationer, så om du har frågor om en terapeuts utbildningsbakgrund ska du inte tveka att fråga.

Förutom utbildningsbevis är det viktigt att välja en terapeut med erfarenhet av att behandla patienter med liknande problem som dina egna. Om du till exempel söker hjälp för ångest bör du leta efter en terapeut som har behandlat många andra patienter med ångeststörningar.

Olika terapeuter praktiserar olika terapistilar. Vissa är mer direktiv, ger patienterna läxor och ger specifika råd. Andra har ett mer passivt förhållningssätt och låter patienterna styra samtalen under sessionerna. Se till att fråga potentiella terapeuter om deras stil innan du fattar ett beslut.

Även om en terapeut kryssar i alla ovanstående rutor kanske han eller hon inte passar dig personligen. Det är viktigt att du känner dig bekväm när du pratar med din terapeut och att du känner att din terapeut respekterar och värdesätter dig som individ . Om du inte känner dig så efter att ha träffat en potentiell terapeut bör du lita på din magkänsla och fortsätta leta
Slutsats: Att välja rätt psykoterapeut är ett viktigt beslut . Se till att du tar dig tid och överväger alla ovanstående faktorer innan du fattar ett slutgiltigt beslut . Och när du väl har hittat rätt terapeut ska du inte vara rädd för att låta honom eller henne veta vad som fungerar (och inte fungerar) för dig i terapi . Det är trots allt din behandling och du bör känna dig som en aktiv deltagare i den! Tack för att du läste!

Fler nyheter