Keto-dieten – Vad är det och hur fungerar det

31 december 2023
Jon Larsson

[Keto diet vad är det]

Keto-dieten har blivit allt populärare de senaste åren, men vad innebär den egentligen? I denna artikel kommer vi att ge en grundlig och övergripande översikt över keto-dieten, vilka typer som finns och vilka som är populära, samt diskutera dess för- och nackdelar. Vi kommer också att presentera kvantitativa mätningar om keto-dieten, och hur olika varianter skiljer sig från varandra.

[Grundläggande principer]

diet

Keto-dieten, även känd som ketogen diet, är en lågkolhydratdiet som fokuserar på att begränsa intaget av kolhydrater och öka intaget av fett. Målet är att få kroppen att gå in i ketos, en metabolisk tillstånd där den använder fett som huvudsaklig energikälla istället för kolhydrater.

Det finns olika former av keto-dieten, inklusive standardketogen diet (SKD), cyklisk ketogen diet (CKD) och targeted ketogen diet (TKD). SKD är den vanligaste formen och innebär att man konsumerar mycket lite kolhydrater, måttliga mängder protein och höga mängder fett. CKD innebär perioder med högt intag av kolhydrater för att underhålla muskelmassa och ge bränsle till fysisk aktivitet. TKD innebär att man konsumerar små mängder kolhydrater före och efter träning för att ge extra energi.

[Kvantitativa mätningar]

För att uppnå ketos måste man begränsa intaget av kolhydrater till cirka 20-50 gram per dag. Proteinintaget begränsas vanligtvis till måttliga mängder, medan fettintaget ökas för att kompensera för bristen på kolhydrater som energikälla. Under ketos bryter kroppen ner fett och omvandlar det till ketonkroppar som används som bränsle för hjärnan och musklerna.

Kvantitativt sett innebär keto-dieten att ungefär 70-75% av kalorierna kommer från fett, 20-25% från protein och endast 5-10% från kolhydrater. Detta skapar ett lågt insulinnivå, ett hormon som reglerar blodsockret och främjar fettlagring. När insulinnivån är låg kan kroppen bättre använda fett som bränsle och förbränna det som energi.

[Skillnader mellan olika keto-dietvarianter]

Som nämnts tidigare finns det flera varianter av keto-dieten. SKD är den vanligaste formen och rekommenderas för de flesta människor, speciellt de som försöker gå ner i vikt eller förbättra sin metaboliska hälsa. CKD är vanligt bland idrottare eller personer som behöver extra energi för fysisk aktivitet. TKD kan vara användbart för personer som är aktiva och inte vill begränsa intaget av kolhydrater så mycket som i SKD.

[Historisk genomgång av för- och nackdelar]

Keto-dieten har funnit sin grund i medicinska behandlingar för epilepsi hos barn sedan 1920-talet. Forskning har visat att ketogen diet kan vara effektiv för att minska anfall hos vissa patienter. Under senare år har det också blivit populärt som en viktminskningsmetod och har visat sig kunna förbättra blodsockerkontrollen hos personer med typ 2-diabetes.

En utmaning med keto-dieten är att den kan vara svår att hålla sig till på lång sikt, eftersom den innebär att man måste begränsa eller undvika många livsmedel som är vanliga i en typisk västerländsk diet, som bröd, pasta, frukt och vissa grönsaker. Det kan också vara svårt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen från kosten, särskilt fiber och vissa vitaminer och mineraler.Video: En introduktion till keto-dieten och dess effekter på kroppen.

Sammanfattningsvis är keto-dieten en lågkolhydratdiet som fokuserar på högt intag av fett och begränsat intag av kolhydrater för att få kroppen att gå in i ketos. Det finns olika varianter av dieten, och den har visat sig vara effektiv för att minska anfall hos epilepsipatienter och förbättra blodsockerkontrollen hos typ 2-diabetespatienter. Utmaningar inkluderar att hålla sig till dieten på lång sikt och att få i sig alla nödvändiga näringsämnen.

FAQ

Vad är keto-dieten?

Keto-dieten, även känd som ketogen diet, är en lågkolhydratdiet som fokuserar på att begränsa intaget av kolhydrater och öka intaget av fett för att få kroppen att gå in i ketos, där den använder fett som huvudsaklig energikälla istället för kolhydrater.

Hur fungerar keto-dieten?

Genom att begränsa intaget av kolhydrater tvingas kroppen att använda fett som bränsle istället för kolhydrater. Detta leder till att kroppen går in i en metaboliskt tillstånd som kallas ketos, där fett bryts ner till ketonkroppar som används som bränsle för hjärnan och musklerna.

Vad är skillnaden mellan de olika varianterna av keto-dieten?

Det finns flera varianter av keto-dieten, inklusive standardketogen diet (SKD), cyklisk ketogen diet (CKD) och targeted ketogen diet (TKD). SKD är den vanligaste formen och innebär att man konsumerar mycket lite kolhydrater, medan CKD innebär perioder med högt intag av kolhydrater för att underhålla muskelmassa och ge bränsle till fysisk aktivitet. TKD innebär att man konsumerar små mängder kolhydrater före och efter träning för extra energi.

Fler nyheter