Migrän – det finns behandling att få!

17 maj 2022
jonas_olsson

editorial

Det finns många missuppfattningar om migrän. Den kanske vanligaste är att migrän bara handlar om en lite jobbigare huvudvärk och att ett par tabletter smärtstillande får upp en på banan igen. Men så enkelt är det oftast inte. Migrän är ett mer allmänt tillstånd av ohälsa där en svår huvudvärk ofta inträffar tillsammans med andra symptom som trötthet, illamående, yrsel, ångest, ljuskänslighet osv. Helt enkelt en hel palette med otrevligheter som kan få en att ligga däckad i dagar. 

En del som får migrän får även så kallad “aura”, synrubbningar som kan yttra sig som synbortfall eller förvridna synintryck. Tillstånden kan vara läskiga och ofta får man svårigheter med koncentrationen, men det behöver inte vara farligt. Tillsammans ger alla symptomen problem för den som drabbas och inte sällan blir det svårt att sköta sina vardagliga sysslor och jobbet under migränanfall. Men det finns hjälp att få!

 

migrän

 

Med professionell hjälp kan migrän behandlas på flera sätt

En migränbehandling börjar ofta med en kartläggning av symtom och levnadsvanor. En del av symptomen kan lindras med bättre kostvanor, mindre stress och träning. Det här är ju vanor som är allmänt bra för välbefinnandet, så även för migrän. Men det är inte alltid som det hjälper tillräckligt. Ibland behöver man professionell hjälp för att få till en förändring. Eftersom det sker mycket forskning kring migrän så är det en god idé att besöka en kvalificerad klinik för att ta del av de allra senaste medicinska framstegen. 

Idag har man till exempel börjat med botox som migrän behandling. Botox är ett gift som produceras av en bakterie, men precis som många andra gift så fungerar medlet som ett läkemedel i små doser. Förutom botox har man också utvecklat mer effektiva tabletter som kan mildra symtomen och göra anfallen överkomliga. Besöker man en modern klinik så finns det metoder som fungerar!

Fler nyheter