När amningen gör ont

04 februari 2020
lily_hansen

Amning kan vara en knepig konst att få till. Man skulle kunna tro att både mammor och bebisar spontant vet hur det går till men så är det inte. Men med lite hjälp av personalen på BB brukar dock de flesta nyblivna föräldrar och nyfödda barn få kläm på det innan de åker hem. Kanske går allt på räls sedan, bebisen äter och växer och mjölken rinner till som den ska. De flesta får dock vara med om sådant som mjölkstockning eller ömma, såriga bröstvårtor åtminstone en gång under sin amning. Då kan paniken ligga nära till hands med en hungrig bebis, smärtande bröst och mammahormoner som svallar.

 

Problem med såriga bröstvårtor

När barnet inte tar ett bra tag om bröstet med munnen vid amningen uppstår sår lätt. Har man såriga bröstvårtor kan det vara bra att köpa bröstvårtsskydd. Det är också bra att försöka få hjälp med amningen så snart som möjligt så inte problemet förvärras och såren blir infekterade. Ofta löser det sig när man lär sig den rätta tekniken för att hålla barnet och kan hjälpa det få ett bra tag om bröstet. Ett tips är att smörja in brösten med lite bröstmjölk både före och efter amningen. Barnet suger som kraftigast i början av amningen så låt barnet börja amma på det bröst som gör minst ont.

 

 

Prylarna som hjälper

Det finns många olika hjälpmedel för att göra amningen smidigare och mindre smärtfri. Alltifrån amningskuddar som ska skona ryggen vid amningen till värmande inlägg av ull som kan förebygga mjölkstockning att ha i sin amningsbh. Det finns engångsprodukter såsom inlägg som skyddar mot mjölkläckage och blöta fläckar på kläderna. Bröstvårtsskydd hjälper till att skydda och påskynda läkningen av såriga bröstvårtor. Något som många tycker känns viktigt är att produkterna som används vid amning är giftfria och ekologiska utan kemikalier som kan skada bebisen.

Fler nyheter