Olika sjukdomar som påverkar din munhälsa

28 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Olika sjukdomar som påverkar din munhälsa

De flesta känner bara till grunderna för god munhälsa: tandborstning och tandtråd. Det finns dock mycket mer för att hålla vår mun frisk än att bara förebygga karies. Dålig munhygien kan leda till ett antal vanliga sjukdomar som påverkar olika delar av munnen, t.ex. tandköttet, tungan, tänderna och i extrema fall även benstrukturen. I dagens blogginlägg ska vi utforska de olika sjukdomar som kan orsakas av otillräcklig munhälsovård – från tandköttssjukdomar till temporomandibulära besvär – så att du kan identifiera potentiella tecken tidigt innan de blir allvarliga problem. Då sätter vi igång!

Tandköttssjukdom: Tandköttssjukdom, även känd som parodontal sjukdom, är en infektion som orsakas av en bakterieansamling i munnen. Om tandköttssjukdomen inte behandlas korrekt eller övervakas noga kan den leda till tandförlust och till och med till benerosion. Vanliga tecken på tandköttssjukdom är rodnad och svullnad i tandköttet, tandköttsbortfall, blödande tandkött och dålig andedräkt.

akut tandvård halmstad

Är dina besvär akuta?

Aphtösa sår: Är smärtsamma munsår som kan uppstå på insidan av kinderna, läpparna, tungan eller tandköttet. De kan se ut som röda eller vita knölar och orsakar ofta smärta när man äter eller dricker. De flesta fall av aphtösa sår läker av sig själva inom några veckor, men om du har frekventa utbrott eller om såren blir värre är det viktigt att du träffar din tandläkare för ytterligare utvärdering.

Karies: Karies är ett av de vanligaste munhälsoproblemen och kan orsakas av otillräcklig tandborstning och tandtråd samt dålig kost. Karies kan försvaga emaljen på tänderna och leda till hål, som är små hål i tänderna. Symtom på karies är bland annat känslighet för varm eller kall mat och dryck, smärta vid tuggning, missfärgning av tänderna och dålig andedräkt.

Temporomandibulära störningar: Är en grupp tillstånd som berör käkleden och dess omgivande muskler. Symtom på TMD kan vara smärta i käken, svårigheter att öppna och stänga munnen, klickande eller poppande ljud när man pratar eller tuggar och huvudvärk. 

Misstänker du att du lider av något av ovanstående och är i behov av akut tandvård i Halmstad, rekommenderar jag Halmstad Tandläkarklinik.

Fler nyheter