Tänder som fungerar

02 januari 2020
patrick_pettersson

Om man någon gång haft tandvärk så vet man hur svårt det är att äta och få i sig näring. Att ha ett friskt tandkött och en fungerande tandrad är hela förutsättningen för att vi ska överleva. Med dagens tandvård i Sverige så är det få som har problem som man inte kan få hjälp med, men även om så är fallet så kan det vara svårt nog innan man får den hjälpen. Om inte annat så för att tandproblem ofta har en tendens att ske på fredagar efter klockan 16.

 

Hjälpen är nära

Om man anlitar en tandläkare järfälla, eller på annan ort, så finns det hjälp att få nästan när som helst på dygnet eftersom alla län brukar ha en akut-tandläkare som hänvisas till efter ordinarie arbetstid. Många har schemalagda besök på sin tandvårdsklinik för att bibehålla god tandhygien och upptäcka problem i god tid. Dessa besök går då till tandläkaren samt till tandhygienisten. Tandläkaren undersöker tändernas skick, lagar hål med mera, medan tandhygienisten sköter den förebyggande vården för att man helt enkelt så sällan som möjligt ska hamna hos tandläkaren.

 

 

Olika tandbesvär

Till en tandläkare går man för den årliga kontrollen, för att ordna kända besvär eller när man råkar ut för något akut. Det kan vara begynnande eller befintliga hål som ska lagas, tänder som spruckit eller gått av som behöver byggas upp igen, tänder som behöver dras ut, löständer som ska monteras eller om tänder växer fel och behöver korrigeras med hjälp av en tandställning. Alla dessa besvär kan man få hjälp med gratis upp till en viss ålder, och efter det får man betala en viss del själv om man inte har en tandvårdsförsäkring som faller in. Men vad man än har besvär med så blir det alltid enklare och billigare ju snabbare man är på att uppsöka vård.

Fler nyheter