Traditionell kinesisk medicin

02 januari 2020
jonas_olsson

Akupunktur är en medicinsk behandlingsform som är flera tusen år gammal. Metoden är en del i den kinesiska medicinska synsättet som grundar sig i att kroppens energisystem måste få vara i balans och utan blockeringar. Om det finns obalans mellan yin och yang i kroppen kan det visa sig som smärta i muskler eller leder, nedstämdhet, oro, mensbesvär, klimakteriebesvär. Genom att stimulera energipunkter i kroppen löser man upp de blockeringar som hämmat energiflödet och kroppen får möjlighet att läka sig själv. Akupunktur kan kompletteras med koppning som också är en metod för att öka cirkulationen och hjälpa kroppen att driva ut slaggprodukter som inte behövs. 

 

 

Hur akupunktur upplevs

 

Som patient berättar du om dina besvär för behandlaren, eller terapeuten. Det vanligaste att söka hjälp för är olika slags besvär i rörelseapparaten. Till exempel spänningshuvudvärk eller ont i ländryggen. Du ligger ofta ner när akupunktören för in de tunna nålarna i kroppen. Det gör inte ont utan det pirrar till lite. Sedan ligger du stilla med nålarna i kroppen under cirka 20 minuter. Då och då kanske terapeuten vrider försiktigt på nålarna. Efteråt kan du känna dig lite trött och törstig, ungefär som efter vilken fysioterapeutisk behandling som helst. Om man har gått länge med smärta så kan det ta tid innan det går över. Så ge behandlingen några tillfällen. Det är det värt. 

 

Känn dig trygg med din akupunktör

 

Det ska vara tryggt att gå till en akupunktör. I Sverige kan alla med legitimerade yrkestitlar, som till exempel barnmorskor, sjukgymnaster och läkare få utöva akupunktur som ett komplement i sin behandling. När du får akupunktur i Stockholm kan utövaren vara utbildad både i traditionell kinesisk medicin och den västerländska skolmedicinen. Fler och fler accepterar behandlingsformer som inte är från den västerländska skolan. Genom att låta göra vetenskapliga studier har WHO, Världshälsoorganisationen, visat vilka goda effekter akupunktur har.

Fler nyheter