Våra kostval gör oss vuxna

19 juli 2020
Mikael Barani

Vem är ansvarig för din hälsa?
Svaret kan tyckas självklart men det är ändå många av oss som fortsätter att äta produkter som inte är särskilt bra för kroppen. Visst är de goda men så är de just gjorda för att smaka gott. Priset är näringsfattighet – du hittar i regel inte särskilt mycket mer en ren energi i godis, chips och liknande produkter.

Nej det gäller att styra om tillvaron till att vi ska få i oss sådant som både innehåller energi men samtidigt vitaminer, mineraler och annat. Sedan är det ju också så att allt du kan få i dig från nyttiga frukter kan du få i dig från grönsaker och örter – ofta minus blodsockersvänget.

Problemet är förstås att faktiskt ta ansvar för vad man stoppar i sig. Har man växt upp med flingor, mackor och läsk så är det svårt att programmera om kroppen. Ibland kan man till och med ha blivit sockerberoende. Då kan det vara så att man behöver hjälp utifrån.
Detta är inte något att skämmas över. Snarare ska man vara stolt att man tar sig hälsa på så stort allvar att man är villig att lira på någon annan som vet bättre än en själv.

På nätet finns det naturligtvis gott om resurser. Allt från den populära LCHF-kosten till många andra sorters kosthållningar. Det enda sättet att veta vad som passar en själv är att testa – utan förutfattade meningar.
Till exempel så tror många att det fett vi äter lägger sig på kroppen. Detta stämmer endast om man börjar blanda fett och kolhydrater. Annars så är det många som mår bra av att sänka mängden ”kolisar” och öka fettet. Det får kroppen att släppa på lagrat fett – vi går ned i vikt.

Hur du går tillväga är som sagt upp till dig. Att ta ansvar för sin egen hälsa är ett stort och viktigt steg. På ett sätt gör det oss mer vuxna.

 

Fler nyheter