Varför du bör överväga tandställning för både barn och vuxna

28 november 2022
Helen Johansson

editorial

Tandställning för de flesta åldrar

För många människor framkallar tanken på tandställning bilder av besvärliga tonåringar med metallmunnar. Men vad de flesta inte inser är att tandställning inte bara är till för barn! Faktum är att fler och fler vuxna väljer att skaffa tandställning senare i livet för att förbättra sitt leende. Om du är osäker på om du ska skaffa tandställning eller inte, finns här några saker att tänka på.

image

Fixa rakare tänder för godare munhälsa

Hur man gör en tandställning: Barn vs. vuxna
Den största skillnaden mellan att få tandställning som barn respektive vuxen är att processen går mycket snabbare för barn. Detta beror på att ett barns ben fortfarande växer, vilket innebär att även tänderna är föremål för rörelser. Därför tar det inte lika lång tid för tandställningen att uppnå önskad effekt. För vuxna däremot växer benen inte längre, vilket innebär att det tar längre tid för tänderna att anpassa sig.

Typer av tandställning
Det finns några olika typer av tandställning som du kan välja mellan, beroende på dina behov och din budget. Traditionella metallspännen är den vanligaste typen av tandställning och de tenderar att vara det mest prisvärda alternativet. Men om du letar efter något lite mer diskret kan du överväga en klar eller keramisk tandställning. Dessa typer av tandställning är tillverkade av klara eller tandfärgade material och är mindre synliga än metallspännen. Naturligtvis tenderar de också att vara dyrare.

Vikten av ett rakt leende
De flesta människor tror att det är rent kosmetiskt att skaffa tandställning, men det finns faktiskt flera hälsofördelar med raka tänder. Rakare tänder är till exempel lättare att rengöra, vilket innebär att du är mindre benägen att utveckla håligheter eller tandköttssjukdomar. Dessutom kan raka tänder också bidra till att lindra smärta i samband med tillstånd som TMJ-störningar.

Om du funderar på att skaffa tandställning men inte har fattat något beslut än, har den här artikeln förhoppningsvis bidragit till att kasta lite ljus över ämnet. Kom ihåg att både barn och vuxna kan dra nytta av att ha raka tänder! Tack för att du läste!

Fler nyheter