Vi måste tala mer om bröstvårtsskydd

22 oktober 2020
patrick_pettersson

Aj, aj aj! Det gör ont där det absolut inte får göra ont. På bröstvårtorna av alla ställen. De skaver och sliter på behån eller tröjan och orsakar stora skavsår som både svider och gör ont. Det är inte ett helt ovanligt problem, men få talar öppet om det. Därför kommer här möjligtvis ett något lugnande besked för dig: du är absolut inte ensam. Många lider av exakt samma sak.  

Varför man får problem med skavda bröstvårtor kan bero på flera saker. Dels kanske du har fel material av kläder på överkroppen. Du kanske är extra känslig mot till exempel ull och måste därför skydda dina bröstvårtor extra noga om du måste ha på dig den där ulltröjan. 

Men skavda bröstvårtor kan också uppstå som ett resultat av vad du och din partner, eller partners, ha för er i bingen. I sänghalmen. När ni har rajtan tajtan. Det behöver ingen annan lägga sig i.  

När bebisen fått tänder

Då har vi inte ens varit inne än på de bröstvårtsskador som kan uppstå av amning. När bebisen vill ha sin mjölk och suger på ditt bröst. Vänta bara tills ungen börjar få tänder. Då om inte förr kommer du få känna av vad det innebär att ha skavsår på bröstvårtorna.  

Vad gör man åt det? På lång sikt kan du såklart välja ett skonsammare plagg på överkroppen. Men här och nu kanske det hjälper föga. Dels finns det salvor som du kan smörja dina bröstvårtor med för att underlätta smärtan. 

Bröstvårtsskydd är dock en produkt som är själv i sitt slag och som också kan vara värt att prova. Det innebär ett fysiskt skydd, likt ett glorifierat plåster, som du placerar på din bröstvårta. Luft tillåts cirkulera för att läka såren samtidigt som du förebygger nya skavsår. Att lida av sådana problem är inget som ska sopas under mattan. 

Fler nyheter