Sjukskrivning: Vad du behöver veta

Att hantera en sjukskrivning kan vara en utmanande och ibland förvirrande process i svensk arbetsliv. Sjukskrivning innebär att en anställd inte kan utföra sitt arbete till följd av sjukdom eller skada, vilket ger rätt till ersättning för inkomstbortfall. Svenska arbetslagar och kollektivavtal erbjuder olika typer av stöd och säkerhetsåtgärder för att underlätta individens ekonomi under sjukskrivningstiden. I denna artikel utforskar vi vad som gäller vid sjukskrivningar och hur du kan säkerställa att du får rätt ersättning.
Vad innebär sjukskrivning?
En sjukskrivning ålägger en person att avstå från arbete under den period som krävs för återhämtning. Det kan röra sig om allt från kortare sjukdomsperioder till mer långvariga eller allvarliga skador och sjukdomar. För att få sjukpenning från Försäkringskassan, måste arbetstagaren uppvisa ett läkarintyg som intygar deras oförmåga att arbeta. Arbetsgivaren betalar sjuklön de första 14 dagarna, efter vilka Försäkringskassan tar över med sjukpenning.
Kollektivavtal kan i många fall ge ytterligare ekonomisk trygghet. Dessa avtal reglerar bland annat storleken på ersättningen och hur länge den betalas ut. Hos vissa arbetsgivare kan sjuklönen sträcka sig upp till 90 dagar, vilket påverkar när den extra ersättningen från exempelvis AFA Försäkring kan börja betalas ut.

Ekonomisk ersättning vid sjukskrivning
Ersättning vid sjukskrivning kan variera beroende på arbetsgivarens avtal och personens sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Från dag 15 eller 91 i sjukskrivningen, beroende på arbetsgivarens sjuklön, kan individen ansöka om extra ersättning från AFA Försäkring. Om din lön överstiger vissa gränsnivåer, såsom 7,5 prisbasbelopp, kan du även kvalificera dig för ytterligare stöd.
Dagsersättning och månadsersättning är de former av ersättning som utbetalas ovanpå den sjukpenning som betalas ut av Försäkringskassan. Dagsersättningen beräknas som en procentsats av den ordinarie sjukpenningen och kan hjälpa till att täcka bortfall av inkomst under sjukskrivningen. För att kvalificera sig, ska den försäkrade redan mottaga någon form av ersättning från Försäkringskassan.
För att få en överblick över eventuell månadsersättning kan SGI:n ge en fingervisning. Tabellen över sjukpenninggrundande inkomster ger tydliga riktlinjer för vilken typ av ersättning som kan förväntas. Denna extra ersättning syftar till att ge ekonomisk trygghet och stötta personer tillbaka in i arbetslivet.
Att navigera i sjukskrivningsprocessen
För många kan processen kring sjukskrivning kännas komplicerad, men det behöver inte vara så. Välinformerade individer kan aktivt påverka den ersättning de får. Det är viktigt att regelbundet se över och uppdatera sin SGI för att säkerställa att den är korrekt och täcker in den aktuella lönesituationen. Vid sjukdom är det också avgörande att snabbt lämna in ansökan om sjukpenning till Försäkringskassan.
Vid längre sjukdomsperioder kan det även vara aktuellt med rehabiliteringsinsatser. AFA Försäkring erbjuder här en hel del stöd åt både individer och företag för att underlätta återgången till arbete.
Rekommendationen för dig som är eller riskerar att bli sjukskriven är att dialogen med arbetsgivaren och fackliga representanter hålls öppen och fortlöpande. På så sätt kan den mest fördelaktiga lösningen som finns inom ramen för det existerande kollektivavtalet säkras.
För mer ingående information och stöd vid sjukskrivning, samt möjlighet till extra ersättning, rekommenderas kontakt och konsultation via AFA Försäkring.