Alla kan ha tandställning
Tandreglering eller att ha tandställning innebär oftast att man reglerar bettet genom att flytta tänderna. Det vanligaste bettfelet är överbett och då står överkäkens framtänder ut en bit framför underkäkens tänder. Man kan även behöva tandställning om tänderna vuxit snett eller sitter för tätt så att vissa tänder trängs ut. Då kan man även ibland tvingas ta bort tänder. Det är aldrig för sent för någon att skaffa tandställning, och idag blir det allt vanligare att även vuxna reglerar sina tänder, men oftast är det unga som har tandställning. Att reglera sina tänder tar oftast ett par år.
Avtagbar eller fast tandställning
Det finns flera anledningar till att man reglerar sina tänder. För många är det av utseendemässiga skäl, medan det för andra är mer av praktiska skäl, som till exempel vid ett underbett. Då står tänderna i underkäken ut en bit framför överkäkens tänder och då kan man få problem med att äta och tugga. Oftast ser tandläkaren på barn om de behöver ha tandställning när de börjat få sina permanenta tänder. Det kan räcka med en avtagbar tandställning om tänderna bara behöver flyttas lite. I andra fall behövs en fast tandställning som limmas fast på tänderna, en så kallad räls. I båda fallen kan man de första dagarna uppleva att det ömmar i tänderna.
Det finns kliniker specialiserade på tandreglering
Funderar man på om man behöver tandställning ska man kontakta en tandläkare specialiserad på tandreglering som exempelvis: http://www.letandreglering.se/. En vanlig tandläkare har ofta tillräckliga kunskaper för att kunna hjälpa ett barn men är man vuxen ska man gå till en specialistklinik. Som vuxen får man själv bekosta sin tandreglering om den görs av endast estetiska skäl. Men görs den för att för att åtgärda problem ingår behandlingen i högkostnadsskyddet för tandvård. Många kliniker kan även erbjuda avbetalning på behandlingen.